seni bina

LEBIH BANYAK BILIK

LEBIH BANYAK BILIK Ia telah berubah: 2022-08-26 di studio3mark

Projek ini berpunca daripada keperluan untuk mengembangkan pangsapuri di bangunan kecil, dibina pada pertengahan abad yang lalu, di daerah luar Cuneo.

Sebelum campur tangan, rumah itu disambungkan ke taman besar melalui teres yang tidak berbumbung di tiga sisi yang, untuk mewujudkan bilik tambahan yang diperlukan oleh seluruh keluarga, ditutup dengan volum baharu. Sambungan itu membawa kepada bangunan ruang tamu tambahan, ruang tamu untuk duduk atau berehat, membuka ke luar dengan tingkap besar ke barat dan teres berbumbung baharu di selatan. Ruang itu dibentangkan pada dua tahap berbeza untuk melebarkan permukaan ke arah taman yang mengekalkan jejak teres lama dan membentuk siram tempat duduk dengan lantai yang boleh digunakan untuk melihat latar langit Cuneo tetapi juga untuk memberi kemungkinan untuk akses terus taman dari persekitaran baru ini. Isipadu baharu ialah prisma putih dengan dinding berlepa putih dan bumbung kepingan kelabu muda di mana sisipan kepingan hitam kontras yang membingkai tingkap dan pintu muncul. Bingkai ini mempunyai fungsi untuk melindungi tingkap, tetapi di sebelah barat, ia menjadi lantai untuk mengakses bahagian luar dan juga duduk.

studio3mark.com

Anda juga mungkin anda suka

Balas