seni bina

404design memenangi pertandingan idea "ruang baru" untuk ibu pejabat Confcommercio baru di Pistoia

kawasan pandangan baru cara-404design
404design memenangi pertandingan idea "ruang baru" untuk ibu pejabat Confcommercio baru di Pistoia Ia telah berubah: 2014-02-14 di jessica zannori

Taburan planimetrik semasa dicirikan oleh kekurangan hierarki ruang dan laluan, ini menunjukkan kesukaran besar dalam mengorientasikan diri dan mencapai bidang fungsi yang berbeza; ruang penghubung tidak mempunyai kualiti ruang, tetapi mewakili "lompang" tanpa ciri.

Pengubahsuaian, melalui penyusunan semula kawasan secara umum dan berkat penggantian seimbang antara ruang penuh dan kosong, dicadangkan untuk menggunakan ruang dengan cara yang pragmatik dan pada masa yang sama kreatif. 

Intervensi pembangunan semula dan fungsionalisasi yang menjadikan "pejabat" sebagai model organisasi yang dinamis dan fleksibel, yang mencerminkan organisasi ruang, organisasi kerja, berdasarkan hakikat bahawa tempat kerja adalah penentu untuk merangsang idea-idea individu dan meningkatkan keupayaan inovatif rangkaian hubungan kumpulan.

Idea projek dimainkan pada tema "kotak dalam kotak". Kawasan yang dikenal pasti oleh dokumen terprogram telah ditolak di ruang angkasa sebagai bebas dan berhubung dengan persekitarannya. Oleh itu, pilihan formal berorientasi untuk mengartikulasikan persekitaran dan mengekspresikan aliran, ruang dan dinamisme; pada masa yang sama keperluan untuk ruang kerja "terkurung" dipenuhi.
Campur tangan dijalin melalui kawasan pusat yang ditandai dengan material dan ketinggian sehubungan dengan sekitarnya, dengan tugas memberi kepentingan kepada markas dan mewujudkan ruang yang fleksibel yang mampu merespon dengan berbagai cara terhadap keperluan kerja dan pengguna.
Campur tangan ini juga dicirikan oleh perhatian besar terhadap isu kelestarian melalui penggunaan sistem penjimatan tenaga, bahan ramah lingkungan dan pengurusan sampah yang berhati-hati.

Dari sudut pandangan yang berfungsi, susun aturnya berkembang mengikut bentuk tapal kuda di mana kawasan pejabat dan jalur dalaman terletak, "jantung projek", yang dibentuk oleh teras tertutup dan visual yang ditempatkan dalam kesinambungan dengan kawasan ruang terbuka di mana pejabat depan Isaq Consulting, Fiscale dan Lavoro, ruang Tradecom dan ruang perkhidmatan pengguna yang disebut "Nuovi Modi" di mana, berkat penggunaan teknologi, pengguna dapat mencari titik dengar pertama.

Merealisasikan teres pusat memungkinkan untuk menyelesaikan salah satu masalah terbesar yang dihadapi, kekurangan cahaya semula jadi di bahagian paling dalam kilang dan pada masa yang sama untuk mewujudkan tempat dengan identiti yang kuat, yang mampu mencirikan ruang dalaman baru markas Confcommercio.

Di kawasan dengan jumlah cahaya semulajadi paling sedikit, tandas berada, yang menghormati kedudukan semasa untuk memudahkan kerja sistem dan kawasan yang kurang memerlukan pencahayaan semula jadi.

kawasan pandangan Enasco terbuka ruang-404design

kawasan pandangan cara-cara baru 2-404design

melihat bahagian patio-404design

kilang projek-404design

axonometric projek-404design

Untuk maklumat lanjut  www.404design.eu

Anda juga mungkin anda suka

Balas